Fidesz: Mansfeld Péter (kép)

Szeretettel köszöntelek a Fidesz klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Kis türelmet...

Bejelentkezés

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Mansfeld Péter

Mansfeld Péter a KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐ!

Mansfeld Péter még az őt szenté avatni akaró Jobbágyi Gábor jogászprofesszor szerint is elkövette azokat a köztörvényes bűncselekményeket, amiket perében felrótak neki (fegyverrejtegetés, hivatalos személy elleni erőszak, lőfegyverrel való visszaélés, gépjármű illetéktelen eltulajdonítása, emberrablás, illegális határátlépés kísérlete stb.). Mindezeket nem 1956-ban, hanem utána követte el. A bíróság azonban - koncepciós módon - az '56-os Széna téri tevékenységét inditékként és súlyosbító körülményként kezelte és ennek alapján itélték halálra. Az, hogy kivégzésével tudatosan megvárták, amig betölti a 18-ik életévét a legendáriumának része csupán. Az akkor hatályos törvények alapján - különösen súlyosnak ítélt bűncselekmények esetén - a halálra itélhetőség alsó határa 16 év volt (végeztek is ki 16-17 éves gyerekeket), vagyis semmi ok nem volt a ravaszkodásra.

Mindamellett, ha Mansfeld Pétert - utcákat, tereket elnevezve róla - '56 emblematikus figurájává avatják, akkor ellenkező előjellel ugyanolyan koncepciósan járnak el, mint a Népbíróság.

Fiatal koromban mélyen fel voltam háborodva azon, hogy az NSZK Legfelsőbb Bírósága a van der Lubbe család perújrafelvételi kérelmét teljesítve és újratárgyalva Marinus van der Lubbe gyujtogatási ügyét a vádlottat két évi elzárásra itélte.

Ma már - éppen Mansfeld Péter ügye kapcsán is - megértem, hogy a nyugatnémet fellebviteli bíróság bölcsen döntött.

Ellentétben a lipcsei per többi vádlottjával van der Lubbe valóban bűnös volt. A Reichstag lángoló épületébe behatoló tűzoltók rajtakapták az étteremben, hogy meggyújtott terítőkkel próbált tüzeket okozni. A weimari köztársaság törvényei szerint emberben kárt nem okozó gyujtogatásért a legkisebb büntetés két évi elzárás volt. Az NSZK Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette van der Lube koncepciós perben hozott halálos itéletét, de nem mondta ki egy gyujtogatóról (hogy miért gyujtogatott, az az ügy szempontjából kevéssé lényeges), hogy ártatlan.

Igen. Jány Gusztávot eljárási hibák tömkelegével megtüzdelt tárgyaláson itélték halálra háborús bűncselekmény miatt. Semmi kifogásolni való nem lett volna, ha a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága az eljárásjogi hibák miatt semmisíti meg az itéletet. De sajnos "bűncselekmény hiányában" semmisítette meg annak az embernek az elmarasztaló itéletét, aki az általa rosszul vezetett hadsereg vereségén, saját karrierje megrendülésén elkeseredve kiadta minden idők legvérszomjasabb, legbosszúállóbb, legaljasabb hadparancsát. Ezt nem veszi be a gyomrom.

És igen. Mansfeld Pétert olyan köztörvényes bűncselekményekért, amikért legfeljebb 5-10 évet kellett volna kapnia, egy bosszúálló, koncepciós perben halálra itélték és kivégezték. De hát nehogy már ő, a piti bűnöző legyen a magyar ifjuság példaképe!

Látta 295 ember.

Értékeld!

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.